Velká premiéra velké zpěvačky: Kate Nash na Rock For People!

|
Velká premiéra velké zpěvačky: Kate Nash na Rock For People!

Do-Wah-Doo, Kiss That Grrrl, ale hlavně Mouthwash a Foundations. Ale jistě, že ty písničky znáte! A nyní jejich autorku s frackovitou angličtinou jako Mike Skinner poznáte naživo...

Podobně jako třeba Lily Allen, i Kate Nash je „dítětem“ portálu MySpace. Právě tam si ji našly řady příznivců a její virtuální bytí se díky nim postupně stávalo realitou. Někdy od roku 2006 spolu tyhle dvě muzikantky soupeřily – o to, čí internetová stránka a muzika zároveň je respektovanější a populárnější. Vítězkami se nakonec staly vlastně obě dvě. Díky portálu MySpace se obě dostaly do nahrávacích studií, čímž si splnily své odvážné sny. A nejen to.

I Kate Nash uspěla hned svým debutem - platinovou deskou Made of Bricks z roku 2007, která se objevovala mezi nejlepšími evropskými deskami a získala i několik odborných cen. Na festival Rock for People přiveze neméně loňské album My Best Friend Is You. Věčně usměvavá Kate Nash se narodila v Dublinu 6. července 1987, již v dětství ale přesídlila do Londýna, takže vyrostla zcela pod vlivem britského kulturního prostředí, její rodiče ovšem milovali folk ze 60. let.

Učila se hrát na piano a doufala v divadelní kariéru. Na uměleckou školu ji ovšem nevzali a jak sama poznamenala, „získala pocit, že na umění není dostatečně chytrá.“ Nakonec se přece jen našla při skládání písní, které začala umísťovat na MySpace. Žádná uměle vystavěná kariéra, žádná protekce, žádní pomocníci. Doslova doma na koleni dala dohromady jednoduché, ale přesto inteligentní skladby, které zaujaly široké mainstreamové publikum.

U nezávislého londýnského labelu Moshi Moshi Records vydala akustickou nahrávku s názvem Birds, která ji posunula až ke smlouvě s firmou Polydor. Debutové album vzniklo ve spolupráci s producentem zpěvačky Björk Valgierem Sigurossonem a okamžitě se objevilo na čele britské prodejní hitparády. Prodalo se ho na 60 tisíc kopií, následně vyšlo i v Americe.

V březnu 2009 začala Kate Nash (ano, to jméno má připomínat její idol Kate Bush), pracovat na druhé desce. Producentem desky se stal bývalý kytarista kultovní kapely Suede. Album My Best Friend Is You vyšla loni a má navazovat na hudební odkaz slavné americké hudební společnosti Motown, svůj styl Kate nazvala neo-soulem. Pravda je to jen zčásti – i na novém albu zůstala tou „nezávislou a obyčejnou holkou z 21. století, která se nestydí za svou sexualitu,“ jak sama několikrát deklamovala.

Upřít jí rozhodně nelze typicky anglický smysl pro humor, který možná nenajde odezvu u každého. Body k dobru má ale i za neoddiskutovatelný hudební talent a snahu zůstat za každou cenu originální. Zatím se jí to daří. Navíc s citem, nadhledem a dobrým vkusem.

www.katenash.co.uk
www.myspace.com/katenashmusic

A vtípek nakonec: inspirovali se v samplech Prago Union Kate Nash, anebo obráceně? http://www.youtube.com/watch?v=LCr81kVTdqE&feature=relmfu

Další žurnál

V září přijede do Prahy člen Wu-Tang Clanu Ghostface Killah

17. Červenec 2017 14:21 |
WU-BOX SÁGA POKRAČUJE. V ZÁŘÍ PŘIJEDE GHOSTFACE KILLAH.
... Zobrazit celý článek

Bruno Ferrari vydává "torrentové" EP a trhá rekordy na Startovači

13. Červenec 2017 09:34 |
Zhruba dva roky po veleúspěšné kampani Mortal Cabinet, společného projektu s Řezníkem a Františkem Štormem, se Samir Hauser vrátil na Startovač pod vlastním alter egem Bruno Ferrari. A podařilo se mu tam za pouhé 3 dny překonat cílovou částku 180 tisíc korun.
... Zobrazit celý článek

Skotští Mogwai oznamují předkapelu Sacred Paws - 31. 10. - Praha Roxy

12. Červenec 2017 08:45 |
MOGWAI + support SACRED PAWS (UK) 31. říjen 2017, Roxy, Praha Mogwai představí Praze své svěřenkyně Sacred Paws  7. července, Praha - Na svém podzimní turné k chystané desce Every Country's Sun, vyráží skotská post-rocková senzace Mogwai s dívčím duem Sacred Paws. Debut předskokanek vyšel na kapelním labelu Mogwai Rock Action.
... Zobrazit celý článek

Brutal Assault 2017 - VYHLAŠUJEME BOJ PROTI FRONTÁM

10. Červenec 2017 11:13 |
Naše nová služba FULFILLMENT, o které jsme vás informovali, je jenom jednou součástí naší strategie, která zabrání opakování loňských středečních front u vstupu, které máme stále na paměti. Nejdůležitější zbraní bude dvojnásobné navýšení odbavovací kapacity. U vstupu budou letos dva odbavovací stany, každý se stejnou kapacitou, jaká byla celkově vloni.
... Zobrazit celý článek