Něžné irské tóny na Colours

Něžné irské tóny na Colours

Vedle divoké world music z celého světa či hlasitého rocku Grindermana Nicka Cavea se můžete letos těšit i na něžné tóny irské hudby.

Vůbec poprvé u nás zde vystoupí kapela Clannad, která patří vedle zpěvačky Enya k nejznámějším představitelům spojujícím tradiční irskou hudbu s folkem, elektronikou a rockem.

Druhým novým jménem ze „zeleného ostrova" je křehká písničkářka Lisa Hannigan. Ta se proslavila díky spolupráci s Damienem Ricem, na sólové dráze ale okouzlila i Herbie Hancocka, Glena Hansarda nebo členy skupin The Chieftains a BellX1.

Clannad, kteří za desku Landmarks obdrželi cenu Grammy, přijedou na Colours of Ostrava v původní sestavě, je to pro ně jedna z mála zastávek na světovém turné. Jejich kouzlo kdysi odhalil další Ir - Bono Vox z U2, který s nimi také spolupracoval: „Clannad jsou tak unikátní, jak dokáže být pouze rodina, ale nic záhadného na nich není. To je také jejich jediné tajemství." Clannad od počátku 80. let 20. století rozmáchly akustické lidové písničky s harfou, kytarami a flétnami za pomocí kláves, elektrických kytar a na svou dobu nevídaně uchopených vokálů do hymnických popových skladeb a romanticky nadýchaných opusů. Nabízeli povznášející „krásné mrazení, kdy se dotknete lemu nekonečna", zpívané v irské gaelštině. A když v roce 1983 vydali napůl autorské album Magical Ring, jejich vliv a popularita strmě vystoupala: hitová skladba Theme from Harry's Game určená pro stejnojmenný televizní seriál pak Clannad otevřela bránu do filmu. A tím pro miliony posluchačů na celém světě: hudba pro seriál Robin Hood nebo skladba I Will Find You z filmu Poslední mohykán patří mezi nepřekonatelné záležitosti.

Lisa Hannigan okouzlila Damiena Rice, Herbie Hancocka, Glena Hansarda i členy skupin The Chieftains a BellX1. Přišla k tomu vlastně náhodou: když ji Rice, kterému byla tvůrčí múzou a rozzářila mu dvě první úspěšná alba, před koncertem bez vysvětlení na minutu vyrazil, musela se postavit na vlastní nohy. A tak zanedlouho s kamarádem na farmě nedaleko Dublinu vyhnali ze stodoly zvířata, a zatímco ta se toulala po okolí, nazkoušeli základy jejího debutového alba Sea Sew oceněného v roce 2008 nominací na Mercury Prize. Americký písničkář Jason Mraz ji pak s sebou zanedlouho vzal na turné po USA a skladba Lille prolétla spoustou rozhlasových stanic. Vystupovala a nahrávala s irskými přáteli: Mickem Flannerym, Cathy Davey, Davidem Kittem nebo skupinou Snow Patrol. Pozvali ji do televizního hudebního pořadu Later With Jools Holland a na festival v Glastonbury. Zúčastnila se také kampaně Oxfam's Make Trade Fair a zatímco Michaela Stipa polévali mlékem, Lisa poprosila o horkou čokoládu.

Další žurnál

V září přijede do Prahy člen Wu-Tang Clanu Ghostface Killah

17. Červenec 2017 14:21 |
WU-BOX SÁGA POKRAČUJE. V ZÁŘÍ PŘIJEDE GHOSTFACE KILLAH.
... Zobrazit celý článek

Bruno Ferrari vydává "torrentové" EP a trhá rekordy na Startovači

13. Červenec 2017 09:34 |
Zhruba dva roky po veleúspěšné kampani Mortal Cabinet, společného projektu s Řezníkem a Františkem Štormem, se Samir Hauser vrátil na Startovač pod vlastním alter egem Bruno Ferrari. A podařilo se mu tam za pouhé 3 dny překonat cílovou částku 180 tisíc korun.
... Zobrazit celý článek

Skotští Mogwai oznamují předkapelu Sacred Paws - 31. 10. - Praha Roxy

12. Červenec 2017 08:45 |
MOGWAI + support SACRED PAWS (UK) 31. říjen 2017, Roxy, Praha Mogwai představí Praze své svěřenkyně Sacred Paws  7. července, Praha - Na svém podzimní turné k chystané desce Every Country's Sun, vyráží skotská post-rocková senzace Mogwai s dívčím duem Sacred Paws. Debut předskokanek vyšel na kapelním labelu Mogwai Rock Action.
... Zobrazit celý článek

Brutal Assault 2017 - VYHLAŠUJEME BOJ PROTI FRONTÁM

10. Červenec 2017 11:13 |
Naše nová služba FULFILLMENT, o které jsme vás informovali, je jenom jednou součástí naší strategie, která zabrání opakování loňských středečních front u vstupu, které máme stále na paměti. Nejdůležitější zbraní bude dvojnásobné navýšení odbavovací kapacity. U vstupu budou letos dva odbavovací stany, každý se stejnou kapacitou, jaká byla celkově vloni.
... Zobrazit celý článek