Sázavafest na Zeleném ostrově slibuje tři dny hudby a nejen to...

Sázavafest na Zeleném ostrově slibuje tři dny hudby a nejen to...

Letošní 11. ročník Sázavafestu se v Benešově u Prahy připravuje v duchu reggae, ska, jazzu, kytarovek, elektroniky a folku. Tradičně nabídne i autorská čtení, filmy a pro ty nejmenší poskytne zázemí v Dětském koutku Minimax přímo v areálu Zelený ostrov. Tato nová lokalita festivalu oproti Kácovu umožňuje lepší dopravní obslužnost a vybavení areálu přispěje k lepšímu komfortu pro samotné návštěvníky. Areál Zelený ostrov se nachází nedaleko vlakového i autobusového nádraží v Benešově (cca 5 minut chůze), je také v těsné blízkosti překrásného zámku Konopiště (cca 20 minut chůze). Na dohled se nachází stylová venkovní plovárna Koupadla na Sladovce z 30. let, kde se v čase konání festivalu budou odehrávat živé koncerty. Sázavafest letos nabídne celkem 6 scén, přičemž dvě z nich budou umístěny v zastřešených halách s kapacitou 5000 lidí. Na Zeleném ostrově vystoupí více jak 120 účinkujících, domácích i zahraničních.

Jako každý rok, i letos Sázavafest podporuje charitativní projekty. Letošní ročník je věnován na podporu neziskové organizace Ochrana fauny České republiky. Organizace, která provozuje zvířecí nemocnici a stará se o zraněné volně žijící živočichy, se nejvíce zviditelnila výstavou v Národním muzeu pod názvem "Světlo pro Prahu", kterou celkem navštívilo neuvěřitelných 250 tisíc lidí. Výstava odstartovala proces „ekologizaci“ sloupů elektrického vedení proti úrazům ptáků na těchto zařízeních. Předseda organizace Pavel Křížek v letošním roce obdržel prestižní ocenění "Podnikatel roku 2010" v kategorii "Sociálně prospěšný podnikatel“.

Sázavafestu bude letos pravděpodobně patřit prvenství v nejširší nabídce piv. Své návštěvníky uprostřed horkého léta osvěží pivem nejen z vlastního benešovského pivovaru Ferdinand, který má více než stoletou tradici, ale i pivem Staropramen. Pivovar Ferdinand vyrábí celkem pět druhů piv, včetně nealkoholického. Zájemci budou moci popíjet místní speciality buď přímo v areálu festivalu anebo v pivovaru, který s areálem těsně sousedí. Staropramen zase slibuje točit svou 10° a 11°.



Zahraniční jména 11. ročníku Sázavafestu



Letošním hlavním headlinerem Sázavafestu je současná elektro špička z Manchestru Hurts. Ostrovní duo sbírá jedno ocenění za druhým, aktuálně se pyšní prvenstvím v kategorii Objev roku britského týdeníku New Musical Express. Jejich nedávný vyprodaný koncert v pražském Lucerna Music Baru je předzvěstí velkého zážitku, tentokrát pod širým nebem. První srpnový víkend tak benešovský areál Zelený ostrov ožije atmosférickým popem z britských ostrovů.

Z kytarovek na Sázavafestu zazáří britští The Subways, kteří si za osm let své působnosti vybudovali jméno renomované indie kapely a nyní v pozici špice ve svém žánru vyprodávají kluby po celé Evropě (u nás je toho důkazem dvakrát zcela zaplněný Lucerna Music Bar). Nyní The Subways připravují v pořadí třetí album, za nímž stojí britský producent Stephen Street (The Cranberries, The Smiths, Blur). Můžeme tedy očekávat, že nám v létě kapela předvede některé skladby z této nové desky.

Britští Kosheen se do České republiky vrací v kompletní pětičlenné koncertní sestavě. Hudební smršť pod vedením nezkrotné Sian Evans a průřez alby „Resist“, „Kokopelli“ a „Damage“ bude jednou z hlavních koncertních událostí léta. Kosheen se právem řadí mezi kapely, které svému publiku stále dokazují, že živé koncertování je dokáže 100% naplnit. I přesto, že nevydávají každý rok nové album, jejich popularita neustále roste.Je skvělé, že vedle v Čechách oblíbených Kosheen a časem prověřených Alphaville budou Sázavafest zdobit mladí Hurts, na které se v současné době u nás i ve světě pějí ódy. sakra, to je hrozný klišé. Tak že je skvělé, že vedle osvědčených a oblíbených jmen přijede i mladá a velmi aktuální kapela.



Další hudební událostí budou legendární Alphaville. Tato synth-popová čtveřice ze západního Berlína vznikla v roce 1982 a do pamětí tehdejších posluchačů se vryla hitem „Forever Young“ ze stejnojmenné desky. Od konce 90. let se Alphaville se studiovkami odmlčeli a vydávali jen remixové desky, živáky nebo výběrovky. Jejich zatím poslední studiové CD „Catching Rays On Giant“ vyšlo loni v listopadu po dlouhé sedmileté pauze.

Mezi dalšími potvrzenými interprety dominují již dříve avizovaní Nouvelle Vague a Belleruche. Vedle nich diváky strhne německá pop-punková kapela Green Frog Feet a dále se tuzemskému publiku znovu představí i šestičlenná kapela Mad Heads XL z Ukrajiny.

 

Multižánrovost na Sázavafestu doplní německá jazzová partička Jazzanova. Když přijde řeč na Jazzanovu, vždycky vyvstává spousta otázek. „Pokaždé musíme lidem vysvětlovat smysl celého tohohle projektu,“ říká se smíchem Alexander Barck, jeden z DJs kapely. „Někdy je to pro nás opravdu zábavné, protože jsme o tom vlastně nepřemýšleli, dokud se nás lidi nezačali ptát. Milujeme hudbu, posloucháme skoro všechno - starší i novou muziku - a hlavně hudbu rádi tvoříme.“ A co je na této skupině tak výjimečné a zdánlivě nepochopitelné? Jazzanova mixuje jazz, elektroniku, dancefloor, broken beat, ale i folk nebo soul. A daří se jí to. Dali se dohromady v roce 1995 a od té doby se tahle šestice dostala do pozice uznávané kapely ve svém „multi-žánru“.

 

 

Domácí hudební scéna



České barvy budou hájit mimo jiné i Chinaski, třemi Anděly ocenění Nightwork, zahraje také kapela Wohnout, oblíbená Charlie Straight nebo Tata Bojs. Dále se na jevištích vystřídají Mandrage, Tomáš Klus, Toxique, Rybičky 48, Roman Holý a jeho J.A.R., s Matějem Ruppertem pak vystoupí s projektem Monkey Business. V pátek 5. 8. se představí kapela Pub Animals, která letos získala žánrového Anděla a její živé koncerty se pomalu stávají legendárními.

Nebude chybět ani vynikající zpěvačka Věra Bílá, která se na jevišti ukáže, stejně jako minulý rok s kapelou Gynovci. „Pokud nespáchá sebevraždu, tak určitě dorazí,“ uvedl management Bílé a narazil tak na zprávy o velkých sociálních problémech, v nichž se Věra Bílá v poslední době potácí.

Elektronickou scénu bude reprezentovat DJ Lucca společně s kytaristou Michalem Pavlíčkem, kteří svým společným setem rozhodně publikum zaujmou a rozproudí. DJ Lucca se už přes deset let pohybuje na poli taneční muziky, Michal Pavlíček je zase zkušený hudební skladatel, jenž má na svědomí například hudbu ke snímku „Nefňukej, veverko“ nebo k muzikálům „Excalibur“ či „Obraz Doriana Graye“.

Kromě už zmíněné dvojice Pavlíček + Lucca odehraje společný koncert také česko-slovenská popstar Dara Rolins s českým mistrem basu Danem Bártou.

Jak je již pravidlem i letos se na Sázavafestu objeví legendy naší hudební scény. Do Benešova dorazí Petr Spálený, Václav Koubek nebo Jiří Schmitzer.

V minulém roce na Sázavafestu sklidilo nevídaný úspěch vystoupení houslového virtuóze Jaroslava Svěceného, jenž zde s rockerem Michalem Dvořákem představil projekt Vivaldiano. Letos v létě přijede Svěcený na festival pro změnu se slovenskou skupinou Cigánski Diabli, fanoušci se tedy mohou těšit na velkou dávku kreativity a umění. Houslista slibuje vystoupení nabité energií, záplavu dokonale odehraných tónů a mistrovské souznění dvou zdánlivě interpretačně rozdílných



subjektů. Toto spojení dává přirozeně naprosto novou dimenzi klasickým skladbám i cikánským melodiím. Jaroslav Svěcený a kapela Cigánski Diabli do svého repertoáru zahrnou mimo jiné skladbu „Sonáta č. 3“ od francouzského barokního skladatele Jean-Marie Leclaira, který je považovaný za zakladatele francouzské houslové školy. Nebude chybět ani oblíbený Schindlerův seznam v originálu z dílny filmového hudebního autora Johna Williamse nebo jedna z nejznámějších čardášových melodií pro housle a klavírní doprovod, Montiho čardáš. Zrovna tato skladba, původně od italského komponisty Vittoria Montiho, se u nás dočkala hned několika mutací: na svých koncertech ji často zpívá Eva Pilarová, v roce 1982 se objevila i v proslulé show Oldřicha Kaisera a Jiřího Lábuse „Možná přijde i kouzelník“ a zazněla už i v podání populární kapely Nightwork.

Celý text tiskové zprávy čtěte ZDE

Další žurnál

V září přijede do Prahy člen Wu-Tang Clanu Ghostface Killah

17. Červenec 2017 14:21 |
WU-BOX SÁGA POKRAČUJE. V ZÁŘÍ PŘIJEDE GHOSTFACE KILLAH.
... Zobrazit celý článek

Bruno Ferrari vydává "torrentové" EP a trhá rekordy na Startovači

13. Červenec 2017 09:34 |
Zhruba dva roky po veleúspěšné kampani Mortal Cabinet, společného projektu s Řezníkem a Františkem Štormem, se Samir Hauser vrátil na Startovač pod vlastním alter egem Bruno Ferrari. A podařilo se mu tam za pouhé 3 dny překonat cílovou částku 180 tisíc korun.
... Zobrazit celý článek

Skotští Mogwai oznamují předkapelu Sacred Paws - 31. 10. - Praha Roxy

12. Červenec 2017 08:45 |
MOGWAI + support SACRED PAWS (UK) 31. říjen 2017, Roxy, Praha Mogwai představí Praze své svěřenkyně Sacred Paws  7. července, Praha - Na svém podzimní turné k chystané desce Every Country's Sun, vyráží skotská post-rocková senzace Mogwai s dívčím duem Sacred Paws. Debut předskokanek vyšel na kapelním labelu Mogwai Rock Action.
... Zobrazit celý článek

Brutal Assault 2017 - VYHLAŠUJEME BOJ PROTI FRONTÁM

10. Červenec 2017 11:13 |
Naše nová služba FULFILLMENT, o které jsme vás informovali, je jenom jednou součástí naší strategie, která zabrání opakování loňských středečních front u vstupu, které máme stále na paměti. Nejdůležitější zbraní bude dvojnásobné navýšení odbavovací kapacity. U vstupu budou letos dva odbavovací stany, každý se stejnou kapacitou, jaká byla celkově vloni.
... Zobrazit celý článek