Riverside vystoupí v červnu v Nové Chmelnici

|
Riverside vystoupí v červnu v Nové Chmelnici

Dva roky od jejich posledního vystoupení se do Prahy vrací černý kůň evropské prog-rockové scény Riverside. Polsko se v duších a myslích nejen českých fanoušků zapsalo jako exportér extrémních, především deathmetalových spolků v čele s Vader a Behemoth, ale to rozhodně neznamená, že ostatní žánry u našich severních sousedů strádají či zacházejí na úbytě. V posledních letech vzbuzuje velkou pozornost i tamní velmi kvalitní a stále sílící progresivní scéna, jejímž neoddiskutovatelným králem je čtveřice Riverside. Právě tato formace se představí 8. června v Praze v klubu Nová Chmelnice, kde bude propagovat svou zbrusu novou desku Shrine of New Generation Slaves.

Když se řekne progresivní rock, řada posluchačů má tendenci představit si překombinované nesrozumitelné kompozice, plné hráčského exhibicionismu. Příznačný je i fakt, že řada tzv. progresivních kapel je pouhým „klonem” slavnějších kolegů jako Dream Theater, od nichž opisují od A až do Z a z „progresivního” žánru tak dělají spíše „regresivní”, tedy úpadkový. A přesně toto vše neplatí právě o talentovaných Polácích Riverside, kteří prázdnému pojmu progresivní rock vracejí význam a náplň. Jdou si zcela svou cestou, mají nenapodobitelný styl, přesto samozřejmě kdesi vespod slyšíte spřízněnost s nejkvalitnějšími kapelami napříč rockovými a metalovými odnožemi: psychedelický rozmach a vznešenost Pink Floyd, aristokratičnost Porcupine Tree, přirozenost a uvěřitelnost Opeth či sugestivnost Tool...

Riverside jsou mistry svých nástrojů, ale nemají potřebu dávat to okázale najevo. Můžete se zaměřit na celek i na jednotlivé detaily – vše bude mít vždy své místo, nic zde nechybí ani nepřebývá. Zaujmou klenuté vokální linky Mariusze Dudy, jeho precizní baskytarová práce, vzletné plochy a vynikající harmonie kláves Michala Lapaje, zvukomalebná kytarová kresba Michala Grudzinského i rafinované a spolehlivé bicí Piotra Kozieradzkého. Největší síla Riverside je ovšem v tom, jak působí jako celek, monolit, a v jejich velmi sugestivním projevu.

Kompozice a aranžmá Riverside jsou zajímavé, atraktivní, vzbuzují zvědavost, co bude dál, i příjemné pocity z poslechu, ale nejsou zbytečně komplikované. Riverside zkrátka dokážou to, co málokdo – skládat muziku, na které si pochutná hudební fajnšmekr, a přitom je díky své chytlavosti a jasnosti pořád přístupná širokému spektru posluchačů, zkrátka v tom nejlepším smyslu hitová. Umí udržet neustálé napětí a zároveň je zvláštním způsobem uklidňující a uvolňující. Je tak přesně naplněn koncept kapely, která se ve svých textech i hudbě snaží postihnout obraz dnešní doby, její neuchopitelnost, „tekutý” a proměnlivý charakter, neustálý spěch, stres a úzkost z budoucnosti i potřebu alespoň chvilkového spočinutí v klidu...

Na svém kontě mají Riverside pět špičkových dlouhohrajících alb, jež vydávají v pravidelných dvouletých odstupech. Již debut Out of Myself z roku 2003 vzbudil zaslouženou pozornost, která od té doby jen rostla, stejně jako uznání recenzentů i fanoušků. Riverside zůstávají i na nejnovějším počinu Shrine of New Generation Slaves (který opanoval prodejní žebříčky v Polsku) věrni svému stylu, který ovšem dále pilují a propracovávají. Jejich diskografie nabízí řadu vynikajících kompozic, jež samozřejmě budou i koncertními tutovkami, je tedy z čeho vybírat.

Další žurnál

V září přijede do Prahy člen Wu-Tang Clanu Ghostface Killah

17. Červenec 2017 14:21 |
WU-BOX SÁGA POKRAČUJE. V ZÁŘÍ PŘIJEDE GHOSTFACE KILLAH.
... Zobrazit celý článek

Bruno Ferrari vydává "torrentové" EP a trhá rekordy na Startovači

13. Červenec 2017 09:34 |
Zhruba dva roky po veleúspěšné kampani Mortal Cabinet, společného projektu s Řezníkem a Františkem Štormem, se Samir Hauser vrátil na Startovač pod vlastním alter egem Bruno Ferrari. A podařilo se mu tam za pouhé 3 dny překonat cílovou částku 180 tisíc korun.
... Zobrazit celý článek

Skotští Mogwai oznamují předkapelu Sacred Paws - 31. 10. - Praha Roxy

12. Červenec 2017 08:45 |
MOGWAI + support SACRED PAWS (UK) 31. říjen 2017, Roxy, Praha Mogwai představí Praze své svěřenkyně Sacred Paws  7. července, Praha - Na svém podzimní turné k chystané desce Every Country's Sun, vyráží skotská post-rocková senzace Mogwai s dívčím duem Sacred Paws. Debut předskokanek vyšel na kapelním labelu Mogwai Rock Action.
... Zobrazit celý článek

Brutal Assault 2017 - VYHLAŠUJEME BOJ PROTI FRONTÁM

10. Červenec 2017 11:13 |
Naše nová služba FULFILLMENT, o které jsme vás informovali, je jenom jednou součástí naší strategie, která zabrání opakování loňských středečních front u vstupu, které máme stále na paměti. Nejdůležitější zbraní bude dvojnásobné navýšení odbavovací kapacity. U vstupu budou letos dva odbavovací stany, každý se stejnou kapacitou, jaká byla celkově vloni.
... Zobrazit celý článek